Kryengritja e Dedë Gjon Lulit ishte ngjarje madhore-Erald Selca

KOMANDANT DEDË GJO LULI -HERO I POPULLIT SHQIPTAR

Malësia gjithmonë ka qenë bastion i çeshtjes sonë kombëtare , vatër atdhedashurie e tillë është edhe sot edhe pse nën sundimin malazez

E terë jeta e Dedë Gjo Lulit dhe familjes së tij ishte në shërbim të atdheut , ai dha gjak për liri ai shkriu çdo gjë si Kapedan i çetave të tij .

E luftoj fuqishëm perandorin osmane , serbomalazezët fuqitë e mëdha antishqiptare që coptonin tokat tona , ai dhe mijëra malesor nuk u ndalen kurrë që nga 1878 Lidhja e Prizrenit e deri në rënien e tij në Mirditë i vrarë nga serbomalazezet me 1915.

Komandanti i lavdishëm Ded Gjo Luli me Kryengritjet e tij të mēdha në vitet 1908-1911 goditi ashpër otomanet e sllavet , dhe përgatiti terenin për pavaresin e 1912 tes .

Deçiçi ishte vendi i fitoreve te medha , Dedë Gjo Luli mundi mbi 30 mijë forca otomane dhe malazezet e pabesë dhe ngriti lart flamurin Kombëtar .

Për meritat e tij të jashtëzakonshme kombëtare Baba i Kombit shqiptar pasuesi i Skenderbeut me nam boteror Enver Hoxha i propozoj Kuvendit Popullor nderimin e Dedë Gjo Lulit me titullin Hero i Popullit .

Ai që kishte vlera edhe çmonte vlerat .

Komandant e tribun popullor namin pushkeve tua dhe tane malesisë ja paten ndegju Stambolli e Cetinja , Berlini e Londra .

Shteti amë i kryepokes Enveriane ka emeruar udhe e sheshe bere permendore e filma e dokumentar për Gjigantin Ded Gjo Lulin

Autor Erald Selca