FAN S.NOLI FIGURË E MADHE KOMBËTARE DHE BOTËRORE

FAN S.NOLI FIGURË E PËRMASAVE BOTËRORE

Pa asnjë dyshim Fan S.Noli është një nga figurat më të mëdha të kombit shqiptar qoftë si intelektual i kalibrit botëror , qoftë si teolog atdhëtar qoftë si poet shkrimtar përkthyes , publicist poliglot dhe politikan modern (i butë tepër ) e ne nuk i duam të tillët !

Ky Gjeni i Kombit shqiptar terë jetën e tij e shkriu për lirin e mëmëdheut tonë , për edukimin dhe emancipimin e popullit shqiptar qoftë kulturalisht , qoftë kombëtarisht fetarisht etj .

Lëvizja e tij politike ishte sinonim i së mirës dhe ishte halë në sy për esadistet , zogistet dhe shërbëtoret zogist si Konica etj

Bac Bajram Curri , Avni Rrustemi , Luigj Gurakuqi , Hasan Prishtina me kryesimin e Nolit të madh u vunë dhe lidhjet me SHBA W.Willsonin .

Halë në sy për armiqet pansllavist dhe grekë ishte Noli famëmadh , ku paraqitjet e tij në konferenca botërore dhe shkrimet e tij lenin pa koment edhe me skeptiket .

Fan Noli lavdimadh u gëzua si fëmijë kur populli shqiptar, në krye me Babain e Kombit Enver Hoxhen u hodh ne luften e dyte boterore për çlirim kunder nazifashizmit vrastar terrorist .

E thoshte Noli ne shkrime e leterkembime me Enverin se ti dhe Skenderbeu jeni me të mëdhenjet e kombit , dhe Enveri ngazellehej shumë nga shkrimet motivuse pas luftes së dytë botërore ku ne u renditem mes fitimtaresh me gjakun tonë …

Figurë planetare ishte Fan S.Noli , njeriu që i dha dhe atomin e fundit namit e madheshtisë së atdheut Shqipërisë që aq shumë e deshi .

Jam i sterlumtur që e kam lexuar , rilexuar Nolin dhe ka qenë një nga udhërrëfyesit e mi në jetë ky Gjigant i Kombit tonë ky superdijetar mbase njeriu me i mençur që ka pasur kombi ynë ndonjëherë .

Fan S.Noli duhet të rivarroset në Shqipëri , shteti amë të lëvizë në këtë drejtim !

Erald Selca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *