Atentatorët e njohur shqiptar

ATENTATORËT TANË TRIMA NGA MË TË ZOTËT NË LUFTË TË DYTË BOTËRORE

Atentatorët, në shumë raste kanë ndikuar në shumë fitore madje edhe në vetë fatin e luftës. I pari që ka kryer një atentat kundër një funksionari të forcave pushtuese ka qenë Vasil Laçi. Djali nga fshati Piqeras i Sarandës, qëlloi më 17 maj të vitit 1941, mbi Mbretin e Italisë Viktor Emanuelin e III-të. Por fjala atentat në kohën e Luftës Nacional Çlirimtare, nuk kishte vetëm kuptimin e tentativës për të vrarë një armik. Po aq e rrezikshme dhe e rëndësishme ishte dhe po të prisje telat e telefonit apo të digjje magazinat. “Gjëja më e madhe është t’i falësh jetën atdheut, por njëkohësisht duhet të dish si t’ia falësh”, thotë Vojo Kushi, kryeguerilasi shqiptar. Këto njësi sipas tij, nëse nuk bënin aksione nuk mund të quheshin të tilla.
Atentatorët
“Atentatorët” e njësiteve guerile që ishin krijuar në qytete të ndryshme pas pushtimit të Shqipërisë nga Italia fashiste ishin shumica djem të rinj, por ideali dhe dashuria për vendin i shtyu këta që të rrezikonin edhe jetën nëpërmjet aksioneve të ndryshme kundër forcave pushtuese. Në përbërje të tij kanë qenë emra si Vojo Kushi, Myslym Keta, Beqir Balluku, e shumë emra të tjerë. Vojo Kushit edhe pse në moshë të re, iu ngarkua detyra si komandant i njësive guerile në mbarë Shqipërinë. Ai merrte pjesë vetë në shumë aksione të njësiteve guerile dhe u shqua si një organizator i këtyre aksioneve. Gjithashtu, një nga guerilasit më të famshëm të Tiranës ka qenë edhe Myslym Keta. Emra të tjerë si Kajo Karafili, Ali Demi, Vasil Shanto, Gogo Nushi, Adnan Qatipi, Perlat Rexhepi, Hajredin Bylyshi etj, janë njohur për veprimtarinë e tyre të guximshme gjatë luftës.

LAVDI LNÇL NË KRYE ME ENVER HOXHEN

Erald Selca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *