Janina ishte Kryeqendra e Shqipërisë

Janina, kryeqyteti i Shqipërisë!?

Edhe pas rënies së Janinës në duart e turqve, ky qytet dhe rrethina e tij vijoi të ishte një pikë e rëndesës për krejt rajonin e Toskërisë.
Janina fitoi namin veçmas në kohën e Ali Pashë Tepelenës, ku lulëzoi ekonomia, tregtia dhe popullata u rrit.
Burimet perëndimore njëzëshëm pohojnë se Janina ishte kryeqendra e Shqipërisë.
Në një manual me përmbajtje enciklopedike jep këtë përshkrim për Janinën, të cilin The Great Albaniaa e sjell të plotë:
”Provinca e Shqipërisë, në perëndim të vargmaleve të Pindit, banohet kryesisht nga shqiptarët, një racë malësorësh të guximshëm dhe luftarakë. Qyteti kryesor i pjesës jugore të Shqipërisë (Epiri i lashtë) është Janina, e cila, nën sundimin energjik të së famshmit Ali Pasha, në fillim të shekullit aktual, ishte një qytet shumë i lulëzuar…”.
((Burimi: William Hughes, Samuel Maunder, The treasury of geography; physical, historical, descriptive, and political containing a succinct account of every country in the world, 1860) – The Great Albaniaa!

Leave a Reply