Opinion nga eksperti mirënjohur z.Korab Blakaj

Mbi 1,800 shkrimtarë, artistë dhe profesorë hebrenj nënshkruajnë një letër të hapur duke thënë se kritika ndaj Izraelit nuk është në thelb antisemitike

Ndërsa lufta vazhdon në Rripin e Gazës pas sulmit terrorist të Hamasit në Izrael, një grup shkrimtarësh, artistësh dhe aktivistësh hebrenj po flasin hapur për fjalë që ata besojnë se janë keqpërdorur ose keqkarakterizuar.

Një letër e hapur , e titulluar “Një konflacion i rrezikshëm”, botuar të enjten e kaluar nga Revista N+1 trajton në mënyrë specifike atë që shkrimtarët e saj shohin si njerëz që ngatërrojnë anti-sionizmin me antisemitizmin – një çështje, thonë ata, që ekzistonte më parë, por është bërë veçanërisht e spikatur që nga sulmi i Hamasit më 7 tetor. “Ne e shohim këtë taktikë retorike në kundërshtim me vlerat hebraike, të cilat na mësojnë të riparojmë botën, të vëmë në dyshim autoritetin dhe të mbrojmë të shtypurin mbi shtypësin”, thuhet në letrën, e cila fillimisht u nënshkrua nga 100 njerëz dhe tani ka mbi 1800 nënshkrues, duke përfshirë komedianen Ilana Glazer dhe shkrimtaren Naomi Klein.

Organizatorët thonë se shpresojnë që letra do t’i shtyjë njerëzit të vënë në dyshim urtësinë e tyre konvencionale në lidhje me lidhjen midis disa hebrenjve dhe Izraelit dhe Sionizmit .

“Ne jemi shkrimtarë, artistë dhe aktivistë hebrenj që dëshirojmë të mohojmë narrativën e përhapur se çdo kritikë ndaj Izraelit është në thelb antisemitike,” fillon letra. “Izraeli dhe mbrojtësit e tij e kanë përdorur prej kohësh këtë taktikë retorike për të mbrojtur Izraelin nga përgjegjësia, për të dizajnuar investimin shumë miliardë dollarësh të SHBA-së në ushtrinë e Izraelit, për të errësuar realitetin vdekjeprurës të pushtimit dhe për të mohuar sovranitetin palestinez. Tani, kjo gëlltitje tinëzare e fjalës së lirë po përdoret për të justifikuar bombardimet e vazhdueshme ushtarake të Izraelit ndaj Gazës dhe për të heshtur kritikat nga komuniteti ndërkombëtar.”

Ideja për të shkruar dhe botuar një letër erdhi gati dy javë më parë nga Leah Abrams, Tavi Gevinson dhe Rebecca Zweig, shkrimtarë dhe krijuese hebrenj që janë frustruar nga biseda publike që po merr formë. “Ne kombinuam mendimet që kishim pasur gjatë javëve të fundit bazuar në bisedat, por edhe në diskursin publik, dhe se si politikanët kanë folur për identitetin hebre dhe Izraelin”, thanë të tre për Teen Vogue përmes emailit në një përgjigje kolektive.

Ata u frymëzuan për të shprehur pikëpamjet e tyre nga letrat dhe peticionet ekzistuese që bënin thirrje për solidaritet me civilët palestinezë dhe një armëpushim të menjëhershëm në Gaza, dhe morën kontribut dhe mbështetje shtesë nga autorja Sarah Thankam Mathews dhe shkrimtarja Marianne Dhenin. Më pas ata e ndanë letrën me miqtë dhe u kërkuan që ta shpërndanin në rrjetet e tyre për të inkurajuar njerëzit që të nënshkruanin.

Një nënshkrues, artisti dhe autori Mattie Lubchansky, thotë se ata morën një kopje fundjavën e kaluar nga dy miq që kishin nënshkruar tashmë, dhe pasi e lexuan, u ndjenë të prekur për të shtuar emrin e tyre. “Mendova se u arrit në dy gjëra që janë shumë urgjente në një mënyrë të qartë dhe prekëse,” thonë ata për Teen Vogue nëpërmjet emailit. “Njëra, se anti-sionizmi nuk është antisemitizëm, dhe në fakt ka një vend në jetën hebreje; dhe dy, që identitetet tona të mos përdoren për të përjetësuar gjërat e kobshme që Izraeli bën në emrin tonë.”

“Taktika retorike që po kundërshtojmë mbyll kritikën ndaj Izraelit në shumë nivele,” thonë organizatorët e letrës. “Taktika mund të bëhet një pengesë psikologjike, një bisedë, madje edhe një mburojë për pushtetet shtetërore. Shpresojmë që letra ta dobësojë këtë argument cinik, edhe nëse është vetëm në mendjen e një lexuesi.”

Disa studentë që kanë shprehur pikëpamjet pro-palestineze janë përdhosur, kanë humbur vendet e punës dhe janë kërcënuar me pezullim. “Nëse kolegji i frenon, anuloni fondet e taksapaguesve të tyre”, postoi senatori dhe kandidati republikan presidencial Tim Scott në X, dikur Twitter, javën e kaluar. “Ne duhet të ngrihemi kundër këtij antisemitizmi të keq kudo që e shohim – veçanërisht në kampuset elitare të kolegjeve.”

Ish-presidenti dhe kandidati aktual i vitit 2024, Donald Trump, miratoi të njëjtën ide në një ngjarje të fundit: “Hiqni vizat studentore të të huajve radikalë anti-amerikanë dhe antisemitë në kolegjet dhe universitetet tona”.

Të dyja dhomat e Kongresit kanë miratuar rezoluta që mohojnë antisemitizmin, për të cilin disa thonë se kombinon anti-sionizmin me antisemitizmin dhe përpjekjet për të heshtur mospajtimet në kampuset e kolegjeve. Organizatorët e letrës shpresojnë se fjalët e tyre do t’i bëjnë ata që ndajnë pikëpamje të ngjashme të ndihen më pak të vetëm.

“Një gjë që ne nuk arritëm të përfshinim përpara se të gjithë të nënshkruanin, por menduam se është e rëndësishme: për sa kohë që ka ekzistuar sionizmi, ka pasur hebrenj që debatojnë ose e kundërshtojnë plotësisht atë,” thonë organizatorët. “Vetëm duke thënë këtë mund të ndihmojmë në pastrimin e keqkuptimeve në lidhje me marrëdhëniet midis hebrenjve, sionizmit dhe Izraelit.”

PS.Ka këshilltar të lartë të Departmentit Amerikan të Shtetit që kanë dhënë dorëheqje është madje Berni Sanders vet hebre senator,kandidat për President etj që moralisht nuk munden të pajtohen me qendrimet e Përendimit ndaj Palestinezëve.