Mr.Florent Selca uron 7 Marsin

PANDELI SOTIRI 1842-1891

  1. Pandeli Sotiri, ishte mjek me profesion.
  2. Pas diplomimit në moshën 27 vjeçare, shkoi për të jetuar dhe punuar në Stamboll.
  3. Para se të hapej shkolla e parë shqipe, në Shqipëri funksiononin rreth 3000 shkolla në gjuhen: greke, turke, serbe dhe bullgare.
  4. Kisha Ortodokse Greke e shpalli gjuhen shqipe si gjuhë të mallkuar.
  5. Korqa në vitin 1887, ishte greqizuar në masë dhe kjo e shtyu Pandeliun që shkollën e parë shqipe t’a hapte në Korqë e jo në vendlindjen e tij në Gjirokaster.
  6. Përandoria Osmane, nuk e pengoi hapjen e shkollës së parë shqipe.
  7. Pandeli Sotiri, u vra nga gruaja e tij greke së bashku me babain e saj, duke e hedhur nga dritarja e katit të tretë të shtëpisë.

URIME DITA E MËSUESIT !

FLORENT Q SELCA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *